1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Vatten
  5. Effektivare avloppsrening med MBR-teknik
Maskinhall i en reningsanläggning

Effektivare avloppsrening med MBR-teknik

Pilotförsöken vid SWIC ska studera membranens åldrande vid behovsanpassad membrantvätt som redan ger stora resursbesparingar. Projektet ska även undersöka biologisk fosforrening och andra metoder för att minska resursberoendet av MBR-tekniken.

Många reningsverk i Sverige står inför framtida utmaningar i och med ökade krav på reningskapacitet, kostnadseffektivitet och belastningskapacitet. I många fall kommer dessa krav att leda till att ombyggnationer görs på reningsverken. Bland dessa är bl.a. Henriksdals reningsverk i Stockholm som kommer att byggas om och uppgraderas till ett reningsverk med ett aktivslamsteg kombinerat med membranfiltrering (MBR). Då denna processlösning inte tidigare funnits implementerad i reningsverk i Sverige, men flertalet reningsverk nu antingen redan beslutat, eller visat intresse för, att uppgradera på liknande sätt som Henriksdal, finns det ett stort samhällsintresse att vidareutveckla och optimera MBR-reningsverk med svenska/nordiska förhållanden.

Betydande ekonomiska och miljömässiga besparingar

MBR pilotanläggning vid SWIC är en av Sveriges första kommunala MBR-anläggning som är i drift och har varit i gång sedan 2013. Detta ger oss en unik möjlighet att studera membranens hållbarhet över en längre period. Längre livslängd för membranen kan innebära betydande ekonomiska och miljömässiga besparingar. Pilotförsöken kommer att undersöka hur snabbt membranen försämras, när de uppstår behov för byte och hur brukstiden kan förlängas, vilket blir värdefullt vid planering och drift av fullskaleanläggningar.

Piloten möjliggör även undersökningar av metoder för att minska kemikalieberoendet, såsom biologisk fosforrening och kemikaliefri membrantvätt. Detta är särskilt viktigt med tanke på de kemikaliebrister som den nuvarande geopolitiska situationen orsakar. Flera andra aktörer, som SVOA (Stockholm vatten och avfall), Syvab, VaSyd, och RoslagsVatten, planerar eller är redan igång med att implementera MBR-tekniken. Omkring fem miljoner personekvivalenter kommer därmed att renas med denna teknik i Sverige framöver, vilket kan bidra till ett mer hållbart samhälle både i och utanför Sverige.

För att genomföra projektet krävs en basdrift av MBR-piloten under flera år som sedan kompletteras med följande aktiviteterna:

  • Fortsatt rengöring med olika syror för att undersöka hur dessa påverkar membranens åldrande.
  • Test av behovsstyrd membrantvätt för att se om längre tvättintervall påverkar membranens prestanda över tid.
  • Anpassad scouring (luftning av membranen) för att undersöka effekterna av minskad luftning på membranens prestanda.
  • Långtidstester med biologisk och simultan kemisk fosforrening för att uppnå låga fosfathalter med minimal resursförbrukning.
  • Tester med resursbesparande åtgärder, inklusive kemikaliefri membranrengöring.

Projektet genomförs vid SWIC – Sjöstadsverket Water Innovation Centre och görs i samarbete mellan IVL och Stockholm vatten och Avfall (SVOA).

Projektfakta

  • Projektnamn: Resursoptimering av MBR-processen
  • Budget: 14 500 000 SEK
  • Finansiärer: Stockholm vatten och Avfall (SVOA) och Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning (SIVL)
  • Samarbetspartner: Stockholm vatten och Avfall (SVOA) och IVL Svenska Miljöinstitutet
  • Period: 2023 - 2027

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 6. Rent vatten och sanitet för alla
  • 11. Hållbara städer och samhällen
  • 13. Bekämpa klimatförändringarna
  • 14. Hav och marina resurser