1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Vatten
  5. Förberedelseprojekt inom vattenområdet
Glas fylls med vatten från vattenkran

Sju mindre projekt inom vattenområdet förbereder större satsningar

Innovationsprogrammet Water Wise Societies, som driver Sveriges omställning mot hållbart vatten, har under hösten 2024 beslutat om 20 förberedelseprojekt som ska ta fram förslag till framtida satsningar inom programmet.

Dessa förstudier, som pågår kortare tid, ska resultera i förslag på fortsättningsprojekt under rubriken Samverkan för hållbart vatten för alla. IVL Svenska Miljöinstitutet leder fyra av projekten och deltar i ytterligare tre.

Framtidsinriktad samverkan om vatten i torra jordbrukslandskap

Detta projekt tar utgångspunkt i att dagens system för vattenhantering ofta inte tar hand om nederbördsmängder på ett optimalt sätt, vilket kraftigt kan begränsa den lokala utvecklingen i redan torra områden. Samtidigt utvecklas allt fler metoder kring cirkulation och hushållning av vatten, något som sätter lokal samverkan i centrum. Med Gotland som praktiskt exempel samskapar projektet kring vattenlösningar som stärker framtida lokala utvecklingsbehov.
Leds av IVL, kontaktperson: Åsa Romson

Gavleåns avrinningsområde i samverkan

Projektet ska undersöka hur översvämningsproblematik kan adresseras holistiskt ur ett avrinningsområdes-perspektiv, med Gavleån i fokus. Systemanalys ska undersöka behovet av samverkan kring lösningar, på både lång och kort sikt, för att öka områdets resiliens och minska negativa effekter av framtida översvämningar som orsakats av skyfall och höga flöden.
Leds av IVL, kontaktperson: Hugo Settergren

Samverkan och åtgärdsplan för hållbar hantering av PFAS-föroreningar i Sveriges vattenresurser

Projektet syftar till att hitta hållbara lösningar för att minska per- och polyfluorerade föroreningar (PFAS) i Sveriges vatten. Målet är att utveckla effektiva metoder för att rena dricksvatten, avloppsvatten och andra vattenkällor. Projektet ska ta fram lösningar som är både kostnadseffektiva och bra för klimatet. Resultaten ska kunna användas för att förbättra vattenhanteringen, både i Sverige och internationellt.
Leds av IVL, kontaktperson: Linda Önnby

Återanvändning av renat avloppsvatten i Stockholm: användningsområden och barriärer

Projektet ska utforska möjligheterna för återanvändning av renat avloppsvatten i Stockholmsregionen. Målet är att identifiera juridiska hinder och lämpliga användningsområden för tekniskt vatten, samt skapa nätverk och samverkan mellan relevanta aktörer. Fallstudier vid tre stora reningsverk ska bana väg för en hållbar, ekonomiskt fördelaktig vattenåteranvändning.
Leds av IVL, kontaktperson: Christan Baresel

Från avlopp till resurs – morgondagens cirkulära system

Projektet ska samla aktörer kring utmaningen att ta vara på resurser i avloppssystemen, särskilt växtnäringsämnen. Eftersom återvinning av energi och vattenresurser ur avlopp är starkt kopplat även till växtnäringsåtervinning berörs även dessa frågor. Målet är att hitta ett gemensamt språk och vision för utmaningarna med en ökad resursåtervinning.
Leds av RISE, kontaktperson på IVL: Christan Baresel

Minska utsläppen av lustgas från industriell och kommunal vattenrening

Projektet ska accelerera mängden handlingskraftiga initiativ för att minska lustgasutsläppen från industriell och kommunal vattenrening. Arbetet innebär att kartlägga relevanta aktörer, projekt och mättekniker, initiera utveckling av resurseffektivare mätmetoder samt undersöka behovet av modellutveckling och aktörssamverkan för att digitala verktyg skall ge ökad praktisk nytta.
Leds av VA Syd, kontaktperson på IVL: Anders Björk

Ny praxis för bedömning och hantering av risker med oönskade kemiska ämnen i vatten

Studien arbetar utifrån visionen att etablera en ny praxis för bedömning och hantering av kemiska risker i vatten för att bättre skydda miljön och människors hälsa. Sektorsövergripande dialog ska kartlägga nuläge och behov av utveckling inom bedömning av kemiska risker i naturliga och tekniska vattensystem. Frågan angrips från tre perspektiv: analytiska tekniker, riskbedömning och föreskrifter.
Leds av Uppsala universitet, kontaktperson på IVL: Gunnar Thorsén

Programmet Water Wise Societies är en del av Impact Innovation, en gemensam satsning av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Projektfakta

  • Finansiär: Vinnova
  • Budget: 3,2 miljoner kronor (totalt för alla sju projekten)
  • Period: 2024 - 2025