Resurseffektiv PFAS-rening vid dricksvattenproduktion
Projektet syftar till att testa och optimera jonbytesmassa för att avskilja PFAS från restvatten vid Görvälnverket, så att vatten som återförs till Mälaren innehåller PFAS-halter lika med eller lägre än bakgrundsnivåerna. Målet är att säkerställa att dricksvattenproduktionen uppfyller de nya PFAS-reglerna som börjar gälla 2026.
Per- och polyfluorerade substanser (PFAS) är kemikalier som bryts ned mycket långsamt och finns överallt i samhället, främst på grund av mänsklig verksamhet. Upptäckten av PFAS i dricksvatten i Kallinge och Uppsala för tio år sedan har ökat medvetenheten om dessa miljögifter. Nya dricksvattenregler från Livsmedelsverket, som träder i kraft 2026, sätter press på dricksvattenproduktion att hålla PFAS-nivåer under 4 ng/l för ∑PFAS4 och under 100 ng/l för ∑PFAS20.
Norrvatten har installerat flotation i sedimentationsbassängerna på Görvälnverket för att öka produktionskapaciteten och minska PFAS-halter i dricksvatten. Flotationen visar viss effektivitet i att avskilja PFAS, men hur PFAS-haltigt slam hanteras kräver ytterligare undersökning. Målet med projektet är att testa olika jonbytesmassor för att reducera PFAS i restvatten som återförs till Mälaren, till nivåer lika med eller lägre än bakgrundshalten på ca 5 ng/l för ∑PFAS4.
Ska bidrar till att uppfylla de nya PFAS-reglerna
Projektet genomförs med en pilotanläggning, framtagen av IVL och placerad vid Görvälnverket, som ska köras i minst sex månader. Pilotens uppsättning inkluderar patronfilter för förfiltrering och fyra genomskinliga PVC-kolonner med jonbytesmassa. Pilotanläggningen monteras och startas med stöd av IVL, medan personalen från Norrvatten ansvarar för driften. Prover analyseras med fokus på PFOS och ∑PFAS4, och vid behov total extraherbar fluor (EOF) för att mäta totalhalten av organiska fluorerade ämnen. Utvärdering och rapportering sker i samarbete mellan Norrvatten och IVL-experter.
Genom projektet hoppas vi sammanställa kunskap som kan tillämpas vid Görvälnverket och andra svenska vattenverk, vilket bidrar till att uppfylla de nya PFAS-reglerna och främja en hållbar dricksvattenproduktion.
Projektfakta
- Projektnamn: PFAS-rening av rejekt flotationsslam vid Norrvatten Görvälnverket
- Budget: 610 000 SEK
- Finansiärer: Norrvatten AB och SIVL (Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning)
- Samarbetspartner: Norrvatten AB och IVL Svenska Miljöinstitutet
- Period: 2024 - 2025