– Listiga lösningar krävs från proffsen för att minska matsvinnet
– Proffsen i livsmedelsbranschen måste bidra till att minska matsvinnet.
Det var budskapet från SAMS, Samarbete för minskat matsvinn, till fackfolket inom hotell, restaurang och catering på mässan Gastronord.
Vill vi minska matsvinnet? Den frågan ställdes till besökarna på fackmässan Gastronord i Älvsjö i början av april.
Pandemin är över, gästerna har återvänt till restaurangerna. Fler måltider där innebär mer matsvinn. Nya undersökningar visar på betydligt mer avfall och livsmedelsförluster än tidigare anat. Är de som jobbar professionellt med mat redo att ta större ansvar för att minska svinnet?
Mer svinn tidigt i kedjan än tidigare rapporterat
Matsvinnsexperten Johan Hultén, från SAMS kansli och IVL Svenska Miljöinstitutet, talade på mässan med utgångspunkt i den färska statistiken i Naturvårdsverkets rapport Livsmedelsavfall i Sverige 2022 Öppnas i nytt fönster.. Den visar att större delen av matsvinnet uppstår i jordbruket och industrin, hos butikerna och restaurangerna.
Enligt tidigare rapporter kom två tredjedelar av matsvinnet från hushållen, men de nya siffrorna visar att de inte ens står för hälften.
Andra klassens potatis i brödet
– För att matsvinnet ska minska måste proffsen i branschen vara listiga och jobba utifrån sina förutsättningar. Bagerierna kan välja att lägga andra klassens potatis i brödet, de som kokar broccolisoppa kan be att få köpa broccolibladen också, exemplifierade Johan Hultén.
Ett annat sätt är att branschens aktörer blir mer öppna och samarbetar med varandra.
– Hela industrin måste bli mer transparent om vilka restflöden de har, så att någon annan ska kunna använda dem som råvaror i sin produktion.
Just samarbete är vad SAMS arbetar med, därför är det angeläget att fler aktörer ansluter sig till denna frivilliga överenskommelse. Läs mer om vad det innebär att vara med i SAMS. Länk till annan webbplats.
- Att få omställning att hända
- Byggsektorns miljöberäkningsplattform
- Centre for Dynamic Modelling
- Clean Shipping Index
- CO2 concrete uptake
- DynamO
- EU Emission Trading System
- Flexi-Sync
- Från jord till bord och åter till jord
- HOPE
- Hållbarhet blir standard
- InciteShip
- IRISS
- Klimatkrav till rimlig kostnad
- Klimatsmart byggdesign
- Krondroppsnätet
- Kunskapsbank för klimat och bebyggelse
- Kunskapsbaserad färdplan
- Kunskapslyftet SME
- MAGIC biblioteket
- Mistra SafeChem
- Ozonmätnätet
- ProScale
- Saltsjöbaden air science and policy workshops
- Samarbete för minskat matsvinn
- Sjöfolkets guide
- Sjöstadsverket
- Sluta cirkeln för industriell plast
- Suschem
- Tidstegen
- TraceMet
- Upphandlingspanelen
- Usereuse
- VA-kluster Mälardalen
- Valesor
-
2024-06-13 | nyhetDialog är temat för årets höstmöte
-
2024-05-13 | nyhetNu finns en komplett handbok för donationer av livsmedel
-
2024-05-13 | nyhetProjektet Blod och Rova utvecklar nya livsmedel av matsvinn
-
2024-04-11 | nyhet– Listiga lösningar krävs från proffsen för att minska matsvinnet
-
2024-04-09 | nyhetEngagerat och högt i tak på SAMS årsmöte