1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-03-11] Orealistiska kärnkraftsförslag tar fokus från viktigare frågor
Debatt | 2021-03-11
Vindkraft och solceller

Orealistiska kärnkraftsförslag tar fokus från viktigare frågor

Debatten om att återstarta eller bygga nya kärnkraftsreaktorer har utvecklats till något av en skendebatt, som tar bort fokus från frågor som på kort sikt är viktigare för både klimatet och elförsörjningen. Det gäller exempelvis utbyggt elnät, fortsatt expansion av förnybar el, satsningar på energilagring och ökad flexibilitet i elsystemet.

Energiomställningen kan inte vänta. Därför bör svensk politik försöka nå fram till en samsyn på klimat- och energiomställningen som är framåtblickande och där möjligheterna med flexibel och smart elanvändning, nya marknader samt samhällelig genomförbarhet står i fokus. Det skriver sju forskare från Chalmers, IVL Svenska Miljöinstitutet och Lunds universitet på DN Debatt.

Debatten publicerades i DN den 11 mars 2021, läs den här: Orealistiska kärnkraftsförslag tar fokus från viktigare frågor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Forskarna ingår i forskningsprogrammet Mistra Electrification Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ska påskynda en rättvis och konkurrenskraftig omställning till ett hållbart och effektivt energisystem.

 

Prenumerera på våra nyhetsbrev