1. Startsida
  2. Press
  3. [2015-11-27] Seminarium om det globala energiläget – lansering av World Energy Outlook 2015
Nyhet | 2015-11-27

Seminarium om det globala energiläget – lansering av World Energy Outlook 2015

Energiminister Ibrahim Baylan var värd när International Energy Agency (IEA) lanserade World Energy Outlook 2015 på Miljö- och energidepartementet den 23 november. Årets rapport innehåller en extra analys av de globala effekterna av ett ihållande lågt oljepris samt tillväxteekonomierna Kinas och Indiens roll i det globala energisystemet framöver.

Det låga oljepriset – och i Sverige de låga elpriserna, riskerar att sakta ned övergången till förnybara energislag, såsom biobränsle och vindkraft. Jenny Gode, chef för Klimat och Hållbara samhällssystem på IVL, som på seminariet deltog i en paneldebatt med energiministern, Utrikespolitiska institutet och IEA:s vice exekutivdirektör direktör Paul Simons, är ändå optimistisk inför den globala utvecklingen av energisystemet:

– 2014 var rekordår för globala investeringar i förnybar energi och IEA:s analyser visar att förnybara energislag kommer gå om kol för elproduktion runt 2030. Denna uppskattning beaktar de otroligt låga oljepriserna som vi ser just nu och att de riskerar att försena investeringar i förnybar energi. Man ska inte heller glömma bort att vi människor ofta underskattar den tekniska utvecklingen, så det finns en möjlighet att vi kommer att se en ännu snabbare ökning av förnybar energi, säger hon.

Läs mer om mötet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om rapporten: World Energy Outlook visar på framtidsscenarier för utvecklingen på olika energimarknader och förväntade energibehov i olika regioner. WEO är en av världens mest auktoritativa källor när det gäller energimarknadsanalyser och prognoser, inklusive kritiska analyser om efterfrågan på energi och försörjning. WEO 2015 samlar statistik och data samt modellerar scenarier för energimarknadsutveckling, produktion, teknik och användande fram till 2040. Ladda ner rapporten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

IEA har även lanserat en specialrapport om energi och klimatförändringen, World Energy Outlook Special Report 2015: Energy and Climate Change, som visar utvecklingen på energimarknaderna om förnybart och påvisar rekommendationer för att minska klimatförändringen.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev