1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-04-15] Pris till företag som utvecklar smarta strömbrytare
Nyhet | 2019-04-15

Pris till företag som utvecklar smarta strömbrytare

Blixt Tech som utvecklar smarta strömbrytare vann pris i tävlingen Startup Energy Transition, en internationell plattform som stöder innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. IVL har i samarbete med företaget tittat på hur styrning av efterfrågan och produktion i elnätet kan påverka energianvändningen och koldioxidutsläppen i bostadssektorn i fyra EU- länder.

– Det är jättekul att företaget uppmärksammas och får pris för sin innovativa idé. Den här produkten kan leverera en flexibilitet som kan ha stor betydelse vad gäller minskad klimatpåverkan från bostäders energianvändning. I EU står bostadssektorn för 28 procent av den slutliga energiförbrukningen, varav 24 procent kommer från elanvändningen. Vår forskning visar att mellan 2 och 18 procent av den här elanvändningen kan flyttas, och om den flexibiliteten används för att minska peak-timmar eller för att styra mot förnybara energikällor kan det ge utsläppsminskningar på mellan 10 och 24 megaton koldioxid varje år, säger Érika Mata på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Blixt Tech utvecklar en digital strömbrytare som kan ersätta dagens mekaniska mikrobrytare i säkringsskåpet. Den kan inte bara bryta snabbt utan även mäta och styra strömmen, vilket kan användas för olika smarta hem-funktioner.

Den internationella tävlingen Startup Energy Transition som hölls i Berlin lyfter fram innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Tre svenska företag tog sig till final i varsin kategori i tävlingen. Den kategori Blixt Tech vann i heter Energieffektivitet, Smarta enheter och lagring. Under arrangemanget deltog omkring 1000 personer, många investerare, industriella partners, storbolag, politiker och myndigheter samt representanter från tävlingens topp 100 företag.

Läs mer om tävlingen och bidragen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information om samfinansprojektet, kontakta:
Érika Mata, erika.mata@ivl.se, tel. 010- 788 68 39  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev