1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-01-21] Tre finalister utsedda i mikroplasttävlingen
Nyhet | 2021-01-21
Barn som leker med leksak

Tre finalister utsedda i mikroplasttävlingen

Tre bidrag har nu nominerats till finalen i innovationstävlingen för hållbara och naturliga alternativ till konstgräs på skol- och förskolegårdar. Finalisterna angriper utmaningen på olika kreativa sätt, vilka de själva kommer presentera på ett seminarium som arrangeras av Naturvårdsverket den 24 februari. Vinnaren utses av en jury.

– Vi har fått in jättebra bidrag och det finns exempel på både system- och materiallösningar. På eventet hoppas vi också att många beställare och beslutsfattare deltar så att vi kan visa att det går att välja hållbara lösningar som både är anpassade för modern lek, och samtidigt minskar mikroplastspridningen i miljön, säger Lovisa Bengtsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Bidragen som går till final är Nordic Surface, Capillary Concrete och Turfs. De har av granskningsgruppen bedömts ha störst potential utifrån ett stort antal parametrar och samtidigt visat hur de kan bidra till minskad spridning av mikroplast. Finalisternas lösningar består av ett korkbaserat material, en gummigranulatfri lösning som nyttjar kapillärkraft till bevattning underifrån och en systemlösning som fångar upp mikroplaster genom smarta dräneringssystem.

Den 24 februari väntar nästa steg; jurybedömningen. Finalisterna kommer då att få presentera sina idéer för juryn som sedan utser en vinnare. Finalen är en del av ett större kunskapsseminarium som anordnas av Naturvårdsverket. Eventet kommer genomföras digitalt och anmälan är öppen för alla intresserade.

Innovationstävlingen arrangeras av IVL på uppdrag av Naturvårdsverket som en del i arbetet med en hållbar plastanvändning. Tidigare har även den internationella tävlingen Zero Microplastics Challenge hållits, som fokuserade på innovativa lösningar för att minska utsläppen av mikroplaster från textiltvätt.

– Det är viktigt att få fram och stötta innovativa hållbara lösningar och belysa att det finns många bra idéer och alternativa produkter som minskar utsläppen av mikroplast, säger Mikael Olshammar, projektledare på IVL.

Granskningsgruppen som har bedömt bidragen har bestått av: Johan M. Sanne, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, Fritjof Nilsson, docent i polymera material på KTH, Mats Svensson, drift- och underhållsexpert, Sandmaster Skandinavien, och Ingrid Kallström Bengtsson, biträdande rektor på Prästängsskolan i Alvesta.

Vid frågor, kontakta:
Lovisa Bengtsson, lovisa.bengtsson@ivl.se, tel. 010-788 66 20
Mikael Olshammar, mikael.olshammar@ivl.se, tel. 010-788 65 08

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev