I samarbete med Stadium ska uttjänt polyester återvinnas till nytt tyg. Foto: Andreas Offesson
Återvunnen polyester från Siptex till Stadium
I samarbete med den svenska sportmodekedjan Stadium ska polyester från textilsorteringsanläggningen Siptex nu återvinnas till nytt tyg. I första hand ska produktionstester på fem ton göras, med förhoppningen om att sen kunna skala upp.
Textilsorteringsanläggningen Siptex i Malmö sorterar textilavfall efter fibertyp och färg – och är världens första i sitt slag. Nu sker nästa steg i utvecklingen när anläggningen börjar leverera material till återvinnare. Den cirkulära textilråvaran som har fått namnet ReFab är kvalitetssäkrade produkter, anpassade till olika återvinningsprocesser.
– Att textilavfall efter sortering nu kan gå vidare för att bli ny textil är väldigt positivt ur ett resurs- och hållbarhetsperspektiv. Det innebär att vi kan undvika nyproduktion genom att ta vara på den textil som redan finns på marknaden och hålla textilfibrerna så länge som möjligt i kretsloppet, säger Erik Perzon, textilexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet som leder det forskningsprojekt som sker kring Siptex.
Textilsorteringsanläggningen i Malmö ägs och drivs av det skånska avfallsbolaget Sysav. Nu inleds ett samarbete med Stadium där uttjänt polyester ska återvinnas till nytt tyg.
– Vi vet att omställningen till mer cirkulära processer kommer att vara en avgörande del för en framtida bransch. Att våga utmana och testa nya lösningar är en del av denna process, både vad gäller egen produktion och i samarbeten med olika branscher. I vårt arbete mot att uppnå 100 procent hållbara material till 2025 har vi satt lite extra fokus på polyester, eftersom det ingår i en stor del av våra produkter. Tillsammans med Siptex och Sysav ser vi fram emot nya möjligheter och materialutvecklingar till våra kommande sortiment för träning och funktionsmaterial, säger Catrine Marchall, hållbarhetschef på Stadium.
Marknaden inte utvecklad
Efter att polyestern har sorterats ut i Siptex anläggning går materialet vidare till en återvinnare för att bli nytt garn som sedan stickas till nya material av stickeriet Trikåby i Åby utanför Norrköping. Efter Stadiums produktutveckling ska det sedan bli nya produkter.
– Marknaden för återvunnen fiber är i olika utvecklingsfaser och värdekedjan för syntetfiber är inte lika utvecklad ännu som den är för till exempel bomull. Därför är det väldigt spännande att inleda det här samarbetet med Stadium med återvunnen polyester. Vår målsättning har varit sedan start att avsätta alla fibertyper till återvinning, polyester är nästa steg mot det målet, säger Stefan Poldrugac, affärsutvecklare Sysav.
ReFab – cirkulär textilråvara
ReFab är textil som i industriell skala sorterats maskinellt utifrån fibersammansättning och färg. Med hjälp av närainfrarött ljus sorterar Siptex blandat textilavfall och producerar textilbalar av exakt fibersammansättning som sedan kan gå vidare till olika former av högkvalitativ återvinning, både kemisk och mekanisk. Produkten kallas ReFab® – Renewable Fabulous Fabrics.
Om Siptex
Siptex står för Svensk innovationsplattform för textilsortering. Sorteringsanläggningen i Malmö ägs och drivs av Sysav. Forskningsprojektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet med stöd av Vinnova, och genomförs tillsammans med svenska textil- och modeföretag, forskningsinstitut och myndigheter, bland andra Stadium, H&M, Ikea, Kappahl, Naturvårdsverket, Re:newcell och Myrorna. Läs mer på: www.siptex.se Länk till annan webbplats.
Vid frågor kontakta:
Erik Perzon, erik.perzon@ivl.se, tel. 010-788 65 70
Fler nyheter
-
4 okt 2024 | nyhet
-
26 sep 2024 | pressmeddelande
-
24 sep 2024 | pressmeddelande
-
13 sep 2024 | pressmeddelande
-
4 sep 2024 | reportage
-
29 aug 2024 | pressmeddelande
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies