Två av fem funderar på var solkrämen tar vägen vid bad
Två av fem svenskar funderar på var kemikalierna i solkrämen tar vägen när de badar i hav och sjöar. Det visar en ny Sifoundersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet låtit göra. Det finns över 2 500 offentliga badplatser i Sverige där det sker provtagning av bakterier. I dag sker dock ingen regelbunden officiell mätning av kemikalier.
IVL Svenska Miljöinstitutet har genom åren gjort mätningar vid två tillfällen i badvatten. Detta på uppdrag av Naturvårdsverket. Med fem års mellanrum har IVL:s forskare mätt halterna av 22 kemiska UV-filter i vattnet vid badplatser runt om i landet. Tretton av filtren återfanns i ytvattnet vid baden.
– Vi har sett att en solig dag i augusti hittar vi flera kemiska UV-filter i ytvattnet. De här kemikalierna sprider sig någon kilometer i vattnet från badplatsen och lagras i sediment. Exempelvis var nivåerna av UV-filtret benzofenon-3 så höga att det kan finnas en risk för att organismer som lever i sedimentet påverkas negativt, säger Mikael Remberger, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Sifoundersökningen visar att två av fem svenskar, 38 procent, funderar på var kemikalierna i solkrämen tar vägen när de badar i hav och sjöar. Bland kvinnor är det nästan varannan, 48 procent, som funderar på var kemikalierna tar vägen.
– Självklart är det viktigt att skydda huden mot farlig UV-strålning. Bästa sättet är att undvika solen mitt på dagen, hålla sig i skuggan och att bära heltäckande kläder. På så sätt undviker vi onödig spridning av kemikalier, säger Mikael Remberger.
Tre tips för dig som vill njuta av solen på ett hållbart sätt
- Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon.
- Var i skuggan mitt på dagen (kl 11–15). Då står solen som högst på himlen och är som starkast.
- Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten
Om Sifoundersökningen
Sifoundersökningen genomfördes den 2–10 juni 2017 som en webbaserad undersökning. 1 000 personer besvarade frågan ”Funderar du på var kemikalierna i solkrämen tar vägen när man badar i hav och sjöar?”.
Här finns hela Sifoundersökningen. Pdf, 9.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner IVL:s rapport om UV-filter. Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Här finns Havs och Vattenmyndighetens information om badplatser och badvattnets kvalitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För mer information kontakta:
Mikael Remberger, forskare, mikael.remberger@ivl.se, tel. 073-078 96 84
Sara Malmheden, pressansvarig, sara.malmheden@ivl.se, tel. 010-788 65 10
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies