Samverkan ska öka återbruket i byggbranschen
Fastighets- och byggsektorn står för cirka en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och cirka en tredjedel av det totala avfallet i landet. Samtidigt materialåtervinns eller återbrukas en försvinnande liten del av avfallet. Nu ska lösningar testas för att öka återbruket inom branschen.
– Genom handfasta fallstudier vid nybyggnads-, ombyggnads- och rivningsprojekt ska vi mäta klimatnyttan och utvärdera nya lösningar för att skala upp återbruket, säger Anastazia Kronberg, projektledare på Business Region Göteborg som genom Gothenburg Climate Partnership deltar i samverkansprojektet Återbruk Väst tillsammans med flera av Västsveriges starkaste fastighetsägare, arkitekter och experter.
Studier och pilotprojekt har visat att det finns en stor potential för återbruk av material och fasta interiöra produkter. Men det krävs ett större utbud av produkter och fler aktörer för försäljning, konsulttjänster, demonteringstjänster med mera för att kunna skala upp återbruket.
Projektet Återbruk Väst pågår till våren 2021 har också till syfte att sprida kunskap om återbruk och etablera ett nätverk av tjänsteleverantörer som lackerare, demonterare och rekonditionerare samt lagerhållnings- och materialåterförsäljare av begagnade produkter.
– Både arbetssätt och digitala stödverktyg behöver utvecklas, men också återbruksmarknaden som helhet. Det behövs fler som bidrar till att skapa ett större utbud av återbrukbara byggprodukter, och i Återbruk Väst kommer vi använda Centrum för cirkulärt byggandes marknadsplats, säger Carina Loh Lindholm, projektkoordinator på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Alla fastighetsaktörer i projektet bidrar med faktiska projekt i form av nybyggnation, ombyggnation, rivning eller digitalisering av internt lager. Genom dem kommer vi att kunna identifiera vilka utmaningar som branschen ser kopplat till ett ökat återbruk, men också mäta vilken nytta återbruk skapar för klimatet genom minskade avfallsmängder.
Dessutom kommer vi att titta på hur återbruket påverkar kostnaderna i ett byggprojekt. Många tror att det blir dyrare men det stämmer inte alltid, tvärtom ser vi från flera tidigare projekt att det blir mer kostnadseffektivt., säger Anton Franker, hållbarhetssamordnare på Chalmersfastigheter och en av initiativtagarna till projektet.
Vid frågor kontakta:
Carina Loh Lindholm, carina.loh.lindholm@ivl.se, tel. 010-788 69 21
Anastazia Kronberg, Business Region Göteborg, anastazia.kronberg@businessregion.se, tel. 0730-61 01 03 Anton Franker, Chalmersfastigheter, anton.fanker@chalmersfastigheter.se, tel. 0723-86 93 29
Återbruk Väst leds av IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmersfastigheter och Gothenburg Climate Partnership genom Business Region Göteborg. Övriga parter är Göteborgs stad Lokalförvaltningen, Göteborgs stad Fastighetskontoret, fastighetsbolagen Akademiska Hus, Castellum, Klövern och Västfastigheter, arkitektbyråerna Tengbom och White samt Johanneberg Science Park. Projektet finansieras av stiftelsen IVL, Västra Götalandsregionen och projektets parter.
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies