Projektet Usereuse – System för en återanvändningsindustri
Vad krävs för att återanvändning ska bli norm och på sikt lika enkelt som att köpa nytt är idag? IVL Svenska Miljöinstitutet driver det Vinnova-finansierade projektet Usereuse för att studera dagens återanvändning och hur den kan förstärkas och skalas upp.
Projektet genomförs tillsammans med Citycon, Stockholm Vatten och Avfall, Artikel2, Blocket, Myrorna, Sörab och Mölndals stad.
För att kunna uppfylla de globala hållbarhetsmålen om en hållbar konsumtion och produktion samt Parisavtalets mål att begränsa klimatutsläppen behöver vi använda de resurser som vi tar ut på ett bättre sätt. En nyckel till hållbar omställning är minskad nyköpskonsumtion och långsammare rotation av produkter. Där kan återanvändning vara en del av svaret. För att öka återanvändningen är det viktigt att den blir tillgänglig genom flera kanaler som kan tillgodose skilda behov i samhället.
Flera olika arenor
Det behövs en mångfald av aktörer med goda förutsättningar för uppskalning, aktörer som kompletterar varandra på olika områden:
- Nyköpsarenan: Aktörer som främst säljer nya varor men även börjat erbjuda begagnade varor.
- Begagnatarenan: Aktörer som enbart erbjuder begagnade varor.
- Personliga arenan: Online-plattformar, loppisar och bytesrum där vi kan sälja, byta och dela med varandra.
- Avfallsarenan: Kommuner och avfallsbolag erbjuder återanvändning som en del av avfallshanteringens förebyggande arbete.
I Usereuse finns aktörer från alla dessa arenor.
Det finns många ny former för hur återanvändning kan gå till och nya samarbeten mellan aktörer för att erbjuda möjligheter: nyköpsbutiker säljer urval från second hand-butiker, second hand-butiker och gratisbutiker prövar att flytta in i gallerior, nya nischaktörer online både hämtar och betalar för prylarna och kvartersnära återbrukscentraler kommer närmare invånarna, Samtidigt är de flesta av verksamheterna kring återanvändning små och kan få svårt att hantera de materialflöden som det skulle medföra om återanvändning blev norm.
Usereuse undersöker förutsättningarna på olika arenor för återanvändning hos projektparter och hur system för återanvändning kan skalas upp.
Det långsiktiga målet är att undersöka hur system för en återanvändning kan skapas, förbättras och skalas upp så att återanvändning blir norm och uppfattas som lika enkelt som eller enklare än nyköp. Det fyraåriga projektet Usereuse ska resultera i:
- Ny kunskap om hur förutsättningarna att skala upp återanvändning ser ut för återanvändare och aktörer,
- scenarier kring möjliga utvecklingar av återanvändning,
- samt åtgärdsförslag för hur dessa system kan stärkas och, kompletteras för att skalas upp.
Delresultat:
Pressmeddelande om projektstart 22.05.10
Konsumenters drivkrafter, hinder och vanor kopplat till begagnatköp 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Pressmeddelande om kundundersökning 24.04.03
Hur många kilo extra har du i garderoben? Dataanalys av textilflöde 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Pressmeddelande om dataanalys 24.05.28
Pressmeddelande om rapporten Hur fungerar återanvändning 2035 i Sverige, 24.08.27
Rapporten Hur fungerar återanvändning 2035 i Sverige? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Projektfakta
- Projektnamn: Usereuse - System för en återanvändningsindustri
- Samarbetspartners: IVL Svenska Miljöinstitutet, Mölndals stad, SÖRAB, Blocket, Myrorna, Artikel2, Citycon, Stockholm Vatten och Avfall.
- Finansiär: Vinnova
- Budget: 5 MSEK
- Period: 2021 - 2025
IVL:s forskning och tjänster
Se våra tjänster inom cirkulära flöden