Enflate – projekt för utveckling av energiutbytet
Enflate är ett projekt inom ramen för EU-kommisionens forsknings och innovationsprogram Horizon Europe. Projektet syftar till att tillhandahålla medel för effektiv kontroll av energiutbytet på regional, nationell och internationell nivå, att förbättra kommunikationen mellan distribuerade energikällor och i större utsträckning involvera konsumenter och prosumenter, det vill säga brukare som också är producenter.
Målet är att underlätta gemensam användning av förnybara och rena energikällor i kraftsystemet och samtidigt minska driftskostnaderna för nätet. Teknikbaserad elektronisk och digital teknik kommer att öka flexibiliteten och robustheten hos lokala, regionala, nationella och internationella distributions- och överföringsnät.
Enflate kommer att stärka TSO:er (transmissionsnätoperatörer), DSO:er (distrubutionssystemoperatörer), aktörer på marknaden, tillsynsmyndigheter, tjänsteleverantörer, akademi och konsument- och prosumentorganisationer.Detta för att möjliggöra användning av innovativ teknik för smarta nät, peer-to-peer-marknadsplatser för konsumenter och prosumenter samt sektorsövergripande flexibilitetstjänster inom energi-, hälso- och mobilitetssektorerna.
Ska utveckla en plattform
Under den 48 månader långa projekttiden kommer Enflate att vidareutveckla befintliga konsumentfokuserade flexibilitetsplattformar och digitala verktyg för att skapa en ny driftskompatibel Enflate-plattform. Projektet samarbetar med andra plattformar inom Horizon 2020 och Horizon Europe som OneNet, CoordiNet, SmartNet and Interrface.
Fördelarna med datautbyte och anpassningsbara middleware-arkitekturer kommer att testas i storskaliga demonstrationer i Bulgarien, Grekland, Spanien, Sverige och Schweiz. Detta kommer att resultera i nya flexibilitetsmarknader och affärsmodeller där konsumenter, prosumenter, aggregatorer, TSO:er, DSO:er och tillgångsägare erbjuder flexibilitet och ett samarbetsbaserat tillvägagångssätt för hållbar energiomställning.
Demonstrator i Kungsbacka
IVL bidrar till projektet genom att utveckla och tillämpa en modell för optimering av energisystem i en svensk demonstrator i Kungsbacka, genom att utvärdera och föreslå nya affärsmodeller samt bidra till kommunikations- och spridningsaktiviteter. Modellen kommer att användas för att analysera alternativ och åtgärder för flexibilitet och den potential de ger för effektivare produktion och distribution av energi.
Modelleringsresultaten kommer också att ligga till grund för kalkyler och slutsatser på nationell nivå i de fyra elområdena SE1-SE4. Flexibilitetstjänsterna på distriktsnivå kommer också att utvärderas ur distributions- och transmissionsnätsperspektiv.
Studie visar på goda resultat
Nudging Flexibility är en masteruppsats skriven som en del av Enflate-projektet. Rapporten studerar beteendet hos hyresgästerna på Humlevägen Fjärås, platsen för Enflates svenska demo-site. Hyresgästerna har fått en "nudge" i form av ett dagligt textmeddelande med information om vilken timme de bör minska elförbrukningen kommande dag och påminnelser om miljöfördelarna med att göra det. De 14 lägenheterna i projektet jämfördes med 134 kontrollägenheter i Kungsbacka. Resultaten visar en tydlig minskning av elförbrukningen på Humlevägen under de dagliga topptimmarna. Du kan läsa eller ladda ner studien här, på Diva: Nudging Flexibility: The effect of an environmental nudge on demand-side flexibility for electricity among tenants Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., författare Isa Diamant, Stockholms universitet.
Vill du veta mer?
På projektets webbplats hittar du mer information och kan också prenumerera på projektets nyhetsbrev.
This project has received funding from the European Union under the Horizon Europe programme under the Grant Agreement No 101075783.
Projektfakta
- Projektnamn: ENabling FLexibility provision by all Actors and sectors through markets and digital Technologies (ENFLATE)
- Budget: €14,314,162.00
- Finansiärer: Europakommissionen genom forsknings- och innovationsprogrammet Horizon Europe
- Samarbetspartners: EKSTA Kungsbacka, NODA (i Sverige) och 27 övriga parter från Belgien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Bulgarien och Schweiz.
- Period: 2022 - 2026